Wholesale Tool Company Forum Home 

 Moderated by: Dongizmo, administration  
AuthorPost
laz
Member
 

Joined: Sat Jan 28th, 2017
Location:  
Posts: 1
Status: 
Offline
Mana: 
Hi ,

I purchased a 3003-3006 lathe about 3 years ago from Wholesale tool.  Till today it worked great.  I was turning some aluminum. when the motor stopped an began to just buzz.  I disconnected all the belts and the motor will not turn. This lathe is the one with a reversing switch.  I opened up the dialectical compartment and found a wire had come off from somewhere.  I looked at the electrical diagram for the unit and without any color guide it is had to say where the wire should go. I think I found the only open point on the switch at the top of the unit ( This model has a on off switch at the top a forward and reverse switch and a push button.  It also has an emergency off push button.  I re connected the wire and the motor will just buzz.  If I give it a start by hand it will turn very slowly then stop. 

My suspicion is when the wire came loose. it may have damaged the motor

I would like to test the motor but an not sure which wire is which coming from the motor.

Any help would be appreciated. 

mike/44
Member
 

Joined: Wed Nov 1st, 2017
Location:  
Posts: 1
Status: 
Offline
Mana: 
I know very little about electric motors but have had the same problem on a 10 x22 lathe. What happened was the capacitors were bad. Only one was bad but I replaced both the run and start capacitors. This took care of the problem. Sometimes you can actually see a bulge in a capacitor, then it needs to be replaced. Mine were in an electrical box behind the lathe and over the motor. Some capacitors are on the motor itself. 
mike



UltraBB 1.172 Copyright © 2007-2011 Data 1 Systems